De helende kracht van schrijven en zet je intenties voor 2020!

Yvette Overbeeke Nieuws

Start je nieuwe jaar heel bewust door 2019 liefdevol af te sluiten!

Intenties neerzetten voor 2020. Zo aan het eind van dit jaar neem ik alle tijd om terug te kijken wat er allemaal voorbij is gekomen! Mooie momenten, dieptepunten, pijn, verdriet, enorme ups & mega downs; alles dus wat er in een mensenleven langs kan komen! 

Ik schrijf altijd – het hele jaar door – dit helpt mij om te verwerken, inzichten te krijgen en bewust te worden van mijzelf. Dus voor mij is er geen mooiere manier om het jaar af te sluiten door te gaan zitten om te reflecteren.  

Waarom deze oefening en waarom schrijven?
Susan Smit heeft dit prachtig omschreven, zij schrijft:
” Schrijven is een van de beste en snelste manieren om je issues in kaart te brengen. Om te reflecteren & om inzicht te krijgen in jezelf! De lege pagina is als een spiegel. Wat in jou leeft, reflecteert op het papier. Je komt oog in oog te staan met je eigen overtuigingen, beperkingen, twijfels, zelfkritiek en angsten – maar ook met je diepste gedachten, moed en drijfveren. Iets in woorden vatten en opschrijven geeft helderheid waar het eerst troebel was.”

Delen is helen
Zelf kwam ik, tijdens deze oefening, erachter dat ik het afgelopen jaar heel hard heb gewerkt, heel veel bezig was met het gevoel dat ik niet goed genoeg was & hierdoor heel veel moest doen van mijzelf! Ik merk door de mooie oefening heel duidelijk waar mijn energie het afgelopen jaar vooral naartoe is gegaan.  Dit is niet fout, maar geeft mij nu wel heel bewust het inzicht dat ik het komend jaar dingen anders ga doen!

Here we go!
Voordat je begint nog even dit. Weet dat er geen goed en geen fout is. Jij schrijft op wat jij wilt en laat alles er zijn! Het is een open en eerlijke terugblik op dit afgelopen jaar voor jezelf. Ben zo open en eerlijk mogelijk en weet dat jij je best hebt gedaan!

Kom lekker zitten met een pen en een notebook. Dit is jou moment om het afgelopen jaar liefdevol af te sluiten.

Je gaat tijdens deze oefening aandacht besteden aan 4 verschillende aspecten van je leven:

 • Home: gezin – je thuis – familie – vrienden
 • Mind: werk – carrière – studie – financiën 
 • Body: lichaam – gezondheid – energie – voeding
 • Spirit: persoonlijke groei – ontwikkeling – compassie – zelfinzicht – emoties 

Sluit even je ogen en spoel terug naar januari 2019. Zie het afgelopen jaar als een film voorbij komen. Wat waren je hoogtepunten? Wat waren de dieptepunten? Waar heb je groei ervaren? Waar was het zwaar? 

Daarna pak je je notebook of schrift en ga je schrijven 2019 op papier.
Kijk eens wat je allemaal hebt opgeschreven. Hoe mooi om hier heel bewust nog een keer aan dacht aan te besteden.

Dan ga je naar een nieuwe pagina. Schrijf het woord: Home bovenaan de bladzijde.

Hoe was het met jouw familie? met je thuis? met je partner? je relatie? met de lieve mensen om je heen? vriendschappen? Wat is de betekenis Home of thuis voor je?

 • Wat voor gevoel komt er bij je op nu je hier zo bewust aandacht aan besteed? 
 • Heb je het gevoel dat je het fijn hebt ervaren? 
 • Geeft het je nu het gevoel dat je misschien wel dingen anders had willen doen? 

Neem de tijd om te schrijven en te doorvoelen hoe dit aspect van je leven was. Wanneer je klaar bent met schrijven; lees je rustig eens terug wat je geschreven hebt. Adem een keer diep in en uit en bedank jezelf.

Ga nu naar een nieuw bladzijde en maak ruimte voor het tweede aspect. Schrijf bovenaan Mind:

Hieronder valt je werk, je studie, je carrière – misschien je business? Wat wil jij hier over opschrijven? Mind staat voor alles waar jij je hoofd voor nodig hebt.

 • Heb je misschien – net zoals ik – het afgelopen jaar hard gewerkt?
 • Heb je hier voldoening uit?
 • Heb je carrière gemaakt? 
 • Heb je ontslag genomen of begonnen met een nieuwe baan?
 • Hoe waren je financiën?
 • Ben je een mooie studie begonnen?

Schrijf alles op wat te maken heeft met je mind. Lees daarna eens rustig terug . Wat valt je op? Welk gevoel geeft het je? Haal een keer lekker diep adem – in en uit!

Ga weer naar een nieuwe pagina en schrijf Body of Lichaam op.

 • Hoe voelde je lichaam het afgelopen jaar?
 • Ben je bezig geweest met je lichaam?
 • Heb je gesport / bewogen? 
 • Hoe zag je voeding eruit? 
 • Heb je je lichaam rust & ontspanning gegeven?
 • Ben je ziek geweest?
 • Hoe was het met je energie in 2019?

Lees terug wat je hebt opgeschreven. Wat valt je op?
Mij viel het hier heel erg op dat ik weinig energie had dit jaar. Dat ik hard heb gewerkt en mijn lichaam weinig rust of ontspanning heb gegeven.
Adem een keer diep in en uit.

Ga weer over naar een nieuwe pagina en schrijf: Spirit

Deze staat voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Voor mij is dit een van de belangrijkste aspecten in mijn leven. Ik kan op dit onderdeel ook merken dat ik heel veel groei ervaar in mijzelf, vooral in het Liever zijn voor mijzelf. Hoe is dit voor jou?

Ben jij lief voor jezelf geweest? Heb jij contact gemaakt met jezelf afgelopen jaar? Heb je geluisterd naar je onderbuik gevoel nu je terugkijkt?

Wat komt er bij je naar boven als ik dit aan je vraag? Hieronder heb ik nog een paar andere vragen die je kunnen helpen tot inzicht te komen.

 • Heb jij aandacht gegeven aan jezelf?
 • Hoe ben je omgegaan met je gevoelens en je emoties?
 • Heb jij aandacht gegeven aan persoonlijke groei en ontwikkeling?
 • Heb je bewust ruimte gemaakt voor je zelfontplooiing?
 • Heb jij aandacht gegeven aan wat er in je huist?
 • Heb je contact gemaakt met je hart?
  (Klik hier om contact te maken met je hart!)
beautiful woman with colorful balloons on seaside

Heb je teruggelezen wat je allemaal hebt geschreven over Spirit? Wat valt je hier op? Wat wil je blijven doen en wat zou je willen veranderen?
Adem een keer diep in en uit.

Maak – op de volgende bladzijde nu een korte samenvatting van alle 4 de aspecten.

Om je een idee te geven, deel ik mijn samenvatting met je :
Zelf kwam ik tot de ontdekking dat ik door het harde werk (mind) weinig aandacht heb gegeven aan mijn gezin (home). Door het harde werken had ik weinig energie (body) over voor andere dingen zoals vrienden/gezin/familie (home) en voelde ik mij niet altijd happy met mijn lichaam (body) .

Ik heb door het harde werken ook weinig dingen gedaan voor mijzelf, die mij juist energie geven (etentjes, sauna of spontane dingen).

Juist door het verleggen van mijn grenzen op werkgebied, merk ik enorm veel persoonlijke groei en ontwikkeling in mijzelf (spirit). Ik heb mijn comfort-zone enorm gestretcht en heb ontdekt dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht, als ik maar vertrouw op mijn hart & intuïtie (spirit). Dankjewel lieve ik voor al deze mooie inzichten! Ik weet nu waar ik in 2020 voor mijzelf wil!

Set your intentions straight!
De samenvatting laat mij zien dat ik in het nieuwe jaar vooral aandacht ga besteden aan Home en vooral mijn dochters! Omdat ik nog meer ga verbinden met mijn intuïtie (spirit) ga ik vertrouwen en genieten van het leven! Het harde werk wat ik het afgelopen jaar heb gemaakt gaat plaatsmaken voor werken vanuit liefde, mensen inhuren, vertrouwen en go with the flow. Hierdoor heb ik meer tijd en ruimte voor mijn body en heb ik nu al besloten om in Maart 2020 op retraite te gaan voor mijn Mind, Body en Spirit.

Wat zijn jouw intenties voor 2020?
Aan het eind gekomen van deze mooie schrijfoefening kan je eens heel rustig teruglezen en ervaren wat merk je op, wat zijn je inzichten tijdens het schrijven? Wat neem je mee naar 2020?

Ik ben heel erg benieuwd hoe jij deze oefening hebt ervaren. Wat je nieuwe intenties zijn, waar je achter bent gekomen? Laat je het weten!

Is nu je nieuwe voornemen om meer te gaan schrijven?
Heb je deze oefening als fijn ervaren? Merk je nu hoe krachtig schrijven is? Ik heb een nieuw E-book geschreven met veel meer prachtige (schrijf-) oefeningen. Deze geven je inzicht in jezelf! Vooral ook op het gebied van zelfliefde, want iedereen mag wel wat liever zijn voor zichzelf!