Jezelf vergelijken met anderen

Yvette Overbeeke Nieuws

Ik heb er wel een handje van om mijzelf te vergelijken met anderen. Ik zie allemaal prachtige (ondernemende) vrouwen super succesvol zijn. Absoluut geen afgunst; helemaal niet! Maar ik merk dat dit wel iets doet met mij!

Mijn zelfvertrouwen krijgt hier blijkbaar een knauw van als ik niet zo lekker in mij vel zit, zoals nu. 

Ik merk dat ik wat jankerig ben, sneller geïrriteerd, kortaf en energieloos. Mijn hoofd vindt dat ik heel veel MOET doen, maar op de een of andere manier komt het er niet uit. Hierdoor bevestig ik zelf eigenlijk: zie je wel, jij bent niet goed bezig. Maar ineens kwam daar een reminder in mij van een online cursus die ik had gedaan in December! 

Even een rewind naar het inzicht wat ik toen had. Ik heb mijzelf als kerstkado uit de zaak – Lange leve eigen baas 😉 – de prachtige online cursus  #unlimitedme van Celine Charlotte cadeau gedaan; die was zo waardevol! 

Hierin kregen we de mooie opdracht 3 overtuigingen uit te schrijven. 

Ik schreef op als eerste gelijk op:

Gedachtes: Ik moet hard werken en veel doen anders ben ik niet succesvol genoeg en heb ik niets te betekenen in dit leven.

Dat is nogal een gedachte over mijzelf! 

Waar komt dit toch vandaan? Eigenlijk weet ik dat wel. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik jong was, mijn moeder had geen baan en was afhankelijk van mijn vader en ik ontdekte dat zoiets mij NOOIT zou gebeuren. 

Dus wat ging kleine Yvetje doen? Heel veel leren zodat ik later nooit zonder baan zou komen te zitten, heel hard werken, zodat ik altijd geld zou hebben en hierdoor heb ik de overtuiging gekregen dat als ik maar hard genoeg werk en genoeg leer ik altijd mijn eigen boontjes kan doppen en niet afhankelijk hoef te zijn van niemand! 

Zo dat is nogal wat!  Ik wist het wel dat dit zo is, maar nu ik hier zo heel bewust alles nog een keer lees besef ik mij ineens dat tijden veranderen, ik ben anders dan toen en mijn moeder heeft inmiddels allang een fijn leven en nog steeds geen baan (gelukkig, want dat hoeft niet en hierdoor is zij er nu lekker vaak om op de meisjes te passen!) 

Kortom, de overtuiging is oud, niet meegegaan met de tijd van nu en ook niet mee gegaan met mijn hoe ik nu sta in het leven. 

Ik geloof er nu namelijk in dat wanneer ik mijn hart, gevoel en intuïtie volg en hierop kan vertrouwen ik heel ver kan komen! Dat theoretische kennis ook niet alles is en dat heel hard werken mij niet altijd geluk of plezier heeft gegeven. 

Kortom, vanaf nu ga ik het anders doen! 

Wat is jouw overtuiging? Herken jij het hard moeten werken of heb jij een andere overtuiging die je eigenlijk niet meer helpt op dit moment!?

Ik heb een e-book geschreven over zelfliefde. Download het e-book hier.